76

Re: Pripomienky k zákonu 317/2009

Tomáš Zelinka napísal(a):

Naše školstvo od roku 1989 neustále prechádza reformami. Ešte ani jeden minister neprestal robiť reformy.

Keby sa niekomu chcelo, mohlo by byť zaujímavé spísať všetky tie "reformy" do jedného článku, ale stručne -- u každej uviesť nanajvýš siedmimi vetami, čo sa snažila dosiahnuť, a potom popísať výsledok (napríklad: nasledujúca reforma zase túto jednu hodinu presunula naspäť z piateho do štvrtého ročníka).

Tomáš Zelinka napísal(a):

Veď samotný terajší minister nemá vo svojej praxi nič spoločné so školstvom. A on to má riadiť.

To, že nie je z praxe, by teoreticky nemuselo byť na škodu. Nebol by zvyknutý, že veci musia byť tak, ako sú, a mohol by byť odvážnejší pri plánovaní skutočných zmien. Napríklad bývalý učiteľ by si možno želal, aby bolo jedno, ktorým smerom v triednej knihe vyčiarkne prázdne políčko, alebo aby sa stále nepresúvali hodiny matematiky z jedného ročníka do druhého... ale človek s odstupom by si mohol položiť otázky ako "načo sú vôbec triedne knihy" prípadne "prečo nenechať rozdelenie hodín matematiky na jednotlivé ročníky v kompetencii školy (a určiť iba ich súčet za školskú dochádzku, prípadne interval, v ktorom sa ten súčet musí nachádzať)". Teoreticky by mohol mať čerstvý pohľad, všetky absurdity, na ktoré si už učitelia roky privykajú, by videl čerstvo...

To je samozrejme len špekulácia. Terajší minister takýto nie je; zdá sa, že jeho cieľom je prežiť tieto štyri roky cestou najmenšieho odporu. Na druhej strane... všelijakí úradníci z ministerstiev a úradov niekedy majú učiteľskú minulosť aj akademické tituly, ale školstvo by som ich riadiť nenechal.

Navrhujem: kritizujme človeka za to, čo robí a nerobí teraz, nie čo robil a nerobil v minulosti.

Peter1 napísal(a):

V septembri štrajk!!!Každá vláda sľubuje a školstvo z roka na rok upadá. (...) Tak poďme do toho,ale všetky školy a všetci učitelia.Uvidíme kto z koho.Verím,že my.

A máme vôbec premyslené štrajkové požiadavky? (Ak nie, ako ich má štát splniť...?) Na vyšších platoch sa asi zhodneme. Ale okrem toho?

Pointa štrajku by nemala byť "čo najväčšie výhody pre učiteľov", ale vytvorenie spravodlivého systému. Spravodlivého so všetkým, čo k tomu patrí... vrátane toho, že ak je učiteľ neschopný, mal by ísť zo školstva preč. Kolektívna samochvála je príjemná, ale reálne -- učitelia sú takí aj onakí, však to poznáme z praxe. Naozaj si zaslúžia zvýšenie platov a predčasné dôchodky všetci do jedného? Alebo by to malo byť tak, že tí horší nech odídu, a len tí lepší nech dostanú lepšie podmienky? Kto však bude posudzovať, kto je aký?

Chceme platy zvýšiť jednotne, alebo chceme, aby zohľadňovali životné náklady v jednotlivých regiónoch? (Viem si predstaviť, že odpoveď bude závisieť od toho, z ktorého regiónu je odpovedajúci.)

Dokážeme sa postaviť aj za veci, ktoré sa týkajú školstva, ale nie učiteľov -- napríklad za pracovné podmienky a mzdy nepedagogických zamestnancov, za alternatívne školy, za homeschooling?

Čo vlastne chceme?

Thumbs up Thumbs down

77

Platy v školstve nestanovuje trh práce, ale stanovujú ich politické rozhodnutia politikov. Platy pedagógov preto nevyjadrujú reálnu cenu práce pedagóga. Dôsledkom absolútneho nezáujmu všetkých vlád a parlamentov, ktoré sme tu posledných dvadsať rokov mali, je prepad spoločenského postavenia pedagógov a ich garantovaná chudoba počas pracovnej kariéry, o dôchodku ani nehovoriac.  Pedagógom nezostáva nič iné, iba bojovať za dôstojné postavenie v spoločnosti celoslovenským štrajkom.
V našej spoločnosti je meradlom úspešnosti človeka výška jeho príjmov, platu, a jeho hmotného zabezpečenia. Preto na prvom mieste treba bojovať za podstatne vyššie platy a za definitívu.
Prieskumy verejnej mienky súvisiace so zisťovaním toho, čo občanov Slovenska najviac znepokojuje, poukazujú na to, že občania Slovenska nepovažujú oblasť školstva za znepokojujúcu. To je ale pochopiteľľné, lebo vzdelávanie a vzdelanie ich relatívne nič, alebo takmer nič nestojí. V tomto kontexte nemožno očakávať podporu verejnosti, ba naopak, možno očakávať jej zdržanlivosť, ba i nesúhlas.

Vzdelanie nie je biznis, nemá sa prispôsobovať možnostiam ekonomiky štátu, ale potrebám občanov a zamestnávateľom, preto ale nemôže byť zadarmo.

Thumbs up Thumbs down

78

Dobrý deň! Dostala sa ku mne fáma, že sa uvažuje nad opätovným uznávaním rigoróznych skúšok ako náhrady 1. kvalifikačnej skúšky. Vie mi niekto povedať, či je to pravda alebo iba dáky výmysel a v akej je to fáze. Ďakujem.

Thumbs up Thumbs down

79

Farky napísal(a):

Dobrý deň! Dostala sa ku mne fáma, že sa uvažuje nad opätovným uznávaním rigoróznych skúšok ako náhrady 1. kvalifikačnej skúšky. Vie mi niekto povedať, či je to pravda alebo iba dáky výmysel a v akej je to fáze. Ďakujem.

Dobrý deň. Zúčastnil som sa na dvoch stretnutiach expertnej pracovnej skupiny, ktoré zriadilo ministerstvo školstva pre novelu zákona 317. Práve tento zákon zabránil uznávaniu rigorózky ako náhrady atestačnej skúšky. Aj napriek našej veľkej snahe zástupcovia ministerstva školstva nesúhlasili so zmenou k pôvodnému stavu a novela zákona neumožní uznávanie rigoróznej skúšky ako náhrady atestačnej skúšky. Veľmi ma to mrzí, pretože som za túto zmenu viackrát bojoval. Žiaľ, neúspešne.

Mgr. Ivan Dudáš, viceprezident SKU

Thumbs up Thumbs down

80

Aspoň jeden čo tu povedal pravdu priamo. Proste je jasné, že tento stav vyhovuje i novej vláde, lebo dajú sa tak šetriť peniaze a stale sa nájde dosť blbých učiteľov čo budú všetko akceptovať po tichu sa v kabinete sťažovať, ale toto je pre mňa posledný kliniec do rakvy končím so Slovenským školstvom, tu sa aj tak nikdy nič nezmení a ja som nikoho nezabil, aby som bol otrokom absurdných rozhodntí. Aj teraz na to aby som vyžil z učiteľského platu som počas dovolenky v zahraničí a tu robím.

Thumbs up Thumbs down

81

Dobrý deň, sledujem toto diskusné fórum už dlho. Myslím si , že prvoradá by mala byť spokojnosť pedagógov. Naša vláda chce šetriť práve tam, kde by nemala.
Stále neviem , čo bude predmetom štrajku....platy? kredity? atestačné skúšky? Od štrajku neočakávame veľa......aká bude početnosť? Keď každý sa bojí o svoje miesto.
Jednoznačne nesúhlasím s platom....nie je to normálne, aby človek študoval 5 rokov a zarobil 440 €. A zvýšenie o 2-6 % ma určite nepostaví na nohy.
Ďakujem za možnosť prejaviť svoj názor. Krásny deň.

Thumbs up Thumbs down

82

Chcem veriť, že moja pripomienka bude aspoň niekým prečítaná: rád by som navrhol, aby získanie veľkého doktorátu (PhD.) bolo alebo automaticky uznané za II. kvalifikačnú skúšku, alebo po 6 rokoch praxe s tým, že jej uznaniu nemusí predchádzať žiadne ďalšie skúšanie typu zbieranie kreditov+I. kvalif. skúška.
Ďakujem

Thumbs up Thumbs down

Čo tak zmeniť taktiku?
Prečo zákon 317/2009 automaticky  benefity spojené s titulom PaedDr. , RNDr., PhDr. atď...  ktoré nám uprel, neodobral  pracovníkom, čo mali to šťastie a získali ho pred 1. 11. 2009??
My sme rig. skúšku robili po napísaní práce, zaplatili dosť vysoký poplatok, museli absolvovať  obhajobu a preskúšanie. A zaplatiť za diplom.
Toto všetko absolvovali aj všetci účastníci rig. konania spred onoho 1. novembra 2009?  V čom sme my ponovembroví menejcenní?  My  sme profesne nepodrástli? Zato že to zákon nepozná, my to sucho prijmeme? A s pochopením budeme poslušne počúvať úradnícke vykrúcačky?
Pohlo by sa potom niečo v niekom? (Niečo iné než zvyčajne.  Nemyslím teraz ani na črevá, ani na prirodzenie, ale na myseľ a myšlienkové operácie s ňou spojené.)
Dovolím si citovať slová, ktoré som počula: "Svojou disciplinovanosťou idú učitelia vlastným žiakom najkrajším príkladom."  To zhrnul niekto v rodine postoj učiteľov k sebe samým. 
Skutočne takúto "disciplínu" nám káže predkladať ako vzor  každý jeden ISCED pri rozvíjaní kľúčových kompetencii a kritického myslenia u žiakov? "
Asi preto veľmi žiakov k takejto disciplíne ani neinšpirujeme. Bohužiaľ, či chvalabohu?

Thumbs up Thumbs down

84

PM napísal(a):

Chcem veriť, že moja pripomienka bude aspoň niekým prečítaná: rád by som navrhol, aby získanie veľkého doktorátu (PhD.) bolo alebo automaticky uznané za II. kvalifikačnú skúšku, alebo po 6 rokoch praxe s tým, že jej uznaniu nemusí predchádzať žiadne ďalšie skúšanie typu zbieranie kreditov+I. kvalif. skúška.
Ďakujem

Dobrý deň. Podľa zákona 317/2009 je v súčasnej dobe PhD. uznané ako 2. atestačná skúška po 6 rokoch praxe. Čiže tento Váš návrh momentálne splnený je. Ak by ste si to chceli overiť, je to § 27 ods. 6. Novela zákona 317/2009, ktorá sa predkladá v septembri do parlamentu a po prípadnom schválení začne platiť od 1. januára 2012 však zakladá podmienku, že takíto pedagogickí alebo odborní zamestnanci musia mať absolvovanú 1. atestáciu, čo doteraz podmienkou nebolo. Podľa Vašej formulácie predpokladám, že ste to vedeli a práve prípadné zbieranie kreditov + absolvovanie 1. kvalifikačnej skúšky Vám leží v žalúdku. Ja sám som toho názoru, že človek, ktorí absolvuje 3 roky ďalšieho vysokoškolského štúdia dennou formou (prípadne 5 rokov externou formou) a získa 6 rokov praxe, by mal dostať 2. atestáciu automaticky. Ale ľudia na ministerstve majú v tejto veci svoj názor a argumentujú zachovaním určitej postupnosti.

Mgr. Ivan Dudáš, viceprezident SKU

Thumbs up Thumbs down

85

comenius napísal(a):

Prieskumy verejnej mienky súvisiace so zisťovaním toho, čo občanov Slovenska najviac znepokojuje, poukazujú na to, že občania Slovenska nepovažujú oblasť školstva za znepokojujúcu. To je ale pochopiteľľné, lebo vzdelávanie a vzdelanie ich relatívne nič, alebo takmer nič nestojí.

Len si neuvedomujú súvislosti...

Keď budú najbližšie zháňať nejakého remeselníka, tak budú oči prevracať, aké astronomické sumy si od nich zapýta. A to je jeden z dôsledkov zle nastaveného vzdelávacieho systému -- počet záujemcov o učňovky klesá, každý aspoň trochu gramotný človek sa dnes dostane na gymnázium aj na vysokú. Na jedného povedzme maliara izieb potom pripadajú stovky právnikov, ekonómov, a masmediálnych komunikátorov.

Dôsledky zle nastaveného systému na ľudí postupne dopadnú, len to pár rokov trvá a súvislosti nie sú bežnému človeku zrejmé.

Amooorka napísal(a):

Od štrajku neočakávame veľa......aká bude početnosť? Keď každý sa bojí o svoje miesto.
Jednoznačne nesúhlasím s platom....nie je to normálne, aby človek študoval 5 rokov a zarobil 440 €.

Prečo by sa človek mal báť o miesto, na ktorom v pomere k svojmu vzdelaniu zarába príliš málo?

Súhlasím s tým, že učiteľské platy sú smiešne malé, ale práve preto som sa nikdy nebál, že o svoje miesto prídem -- každá iná škola ma rada prijme. A ak nie, tak prinajhoršom sa stane to, že pôjdem robiť mimo školstva, čím sa mi plat aspoň zdvojnásobí.

Ak zarábam menej, ako je moja trhová cena, nemá zmysel báť sa o miesto.
Ak zarábam viac, ako je moja trhová cena, potom by som mal byť spokojný.

Thumbs up Thumbs down

86

Dobry den,

S vela kolegami tu plne suhlasim a som jednou z mnoha, ktorej sa dotyka problematika 1.atestacie versus rigorozne prace.
"Vdaka" mojmu "plnemu uvazku mamy" dvoch deti som nestihla mat 5 rokov pedagogickej praxe do roku 2009 a tym mi nebola moja rigorozna praca uznana. Povazujem to za VELMI nespravodlive, pretoze na jednej strane chce stat "podporit" rodinu, ale na druhej strane zena prichadza o mnohe vyhody tym, ze je na MD a rodicovskej almuzne :-) V mojom pripade mi neuznali rigo ako nahradu 1. kvalifikacnej skusky.
Dalsi priklad je z tohto leta 2011: Ziskala som grant na absolvovanie kurzu pre ucitelov cudzich jazykov cez SAAIC Sokrates a bola som 2 tyzdne na ukor vlastneho casu (dovolenky) cez prazdniny v Anglicku a neziskala som za to ziadne kredity, hoci ide o inovativne vzdelavanie, mam z toho aj certifikat, cele studium prebiehalo v cudzom jazyku, no napriek tomu z toho pre nase skolstvo nemam ziadny benefit-iba ziaci od nasledujuceho skolskeho roka budu vzdelavani ovela kreativnejsie, lebo to, co som sa tam naucila a na vlastnej kozi vyskusala mi tu ziadne vzdelavanie Metodickeho centra neponuklo. Boli to 2 tyzdne plne konkretnych cviceni, hodin, ktore sme si vyskusali na vlastnej kozi. MNOHI UCITELIA UCIA, LEBO ICH TO NAPLNA, BAVI a urcite nie su v skolstve :-) kvoli platom ci birokratizmu.
* Suhlasim s mnohymi, ktorym nebola uznana rigorozna skuska, aby ju uznali za 1. atestaciu
* Suhlasim, aby PhD bolo automaticky brane ako nahrada 2.atestacie
* Moznost odchodu ucitelov do dochodku po 55 roku alebo po oduceni 25 rokov (policajtom stale pridavaju peniaze a ich odchod je po 15 rokoch praxe)

Dakujem za vypocutie a dufam, ze sa v najblizsej dobe tento nezmyselny a diskriminacny zakon zmeni.

Thumbs up Thumbs down

87

Nechcem tu byť opäť najväčší pesimista, ale myslim si, že učitelia by mali pochopiť, že nikdy nedôjde k pozitívnej zmene. Za to si však môžu sami. Neuvedomujú si svoju hodnotu a nepristupujú k radikálnym riešeniam. Načo by minister zdvyhol platy, alebo v akej koľvek učiteľskej požiadavke vyhovel ak je iste, že nikdy nebudú reálne štrajkovať. Skúste navrhnuť učiteľom, nezačnime v septembri učiť, až kým nám platy nezvýšia, budete počuť 200 argumentov prečo sa to nedá. Po zneúctení XXDr. titulov som netušil, že podobný osud postihol aj PhD, čiže namiesto toho, aby vyriešili jeden problém, vyrobili nový. Všetci si musia uvedomiť, že bez radikálnych krokov sa výsledok nikdy nedostaví. Takže buď sa poinšpirujete u lekárov, alebo budete "spokojne" učiť a príjmať "inovácie" z ministerstva.

Thumbs up Thumbs down

88

tarifa - viazanosť na priemer v NH, 1,2 násobok pre nastupujúceho učiteľa. Ostatné kľudne možno odvodiť od tohto čísla smerom hore aj dole podľa dnes platných tabuliek......
kreditový systém prehodnotiť a za pomalého miešania vyliať do hajz..... misy. big_smile  big_smile  big_smile

Thumbs up Thumbs down

Dobrý deň,

na Fakulte špeciálneho inžinierstva spracovávame návrh projektu  na
vzájomnú spoluprácu študentov odboru Ochrana osôb a majetku a
stredných škôl v Žilinskom kraji.Radi by sme rozvíjali schopnosti a
vedomosti študentov FŠI v praxi.

Dovolíme si Vás preto ukrátiť o pár minút času...
Vyplnením dotazníka, uvedeného v odkaze pod textom, vyjadríte Váš
postoj k aktuálnej situácii na škole a Váš prípadný záujem o
navrhovaný druh spolupráce.

https://docs.google.com/spreadsheet/vie … c6MQ#gid=0

Thumbs up Thumbs down

90

studentiucitelom napísal(a):

Dovolíme si Vás preto ukrátiť o pár minút času...
Vyplnením dotazníka, uvedeného v odkaze pod textom, vyjadríte Váš
postoj k aktuálnej situácii na škole a Váš prípadný záujem o
navrhovaný druh spolupráce.

https://docs.google.com/spreadsheet/vie … c6MQ#gid=0

Už sme to spropagovali a budeme sa tešiť, ak sa zapojí čo najviac respondentov.

Mgr. Miroslav Sopko, viceprezident pre manažment a komunikáciu SKU