1

Téma: rozširujúce štúdium špec. pedagogiky ako náhrada 1.KS

Nový právny predpis neuznáva náhrady I. kvalifikačnej skúšky, len umožnil ich uznanie tým pedagogickým zamestnancom, ktorí splnili podmienky na ich uznanie do 31.10.2009. K 1. 11. 2009 som mala odpracovaných 5 rokov pedagogickej praxe a tiež ukončené rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky(odbor psychopédia). Učím v bežnej triede ZŠ. Mám nárok na uznanie rozširujúceho štúdia ako náhrady 1. kvalifikačnej skúšky podľa § 9 ods. 1 vyhlášky MŠ SR č. 41/1996 Z.z., hoci Zákonom č. 317/2009 Z.z bola táto vyhláška zrušená?

Thumbs up +1 Thumbs down

2

Re: rozširujúce štúdium špec. pedagogiky ako náhrada 1.KS

Na základe toho, čo ste napísali, ste splnili kvalifikačné predpoklady k získaniu náhrady 1. kvalifikačnej skúšky pred platnosťou zákona 317/2009. To znamená, že ste pred 1. 11. 2009 boli zaradená do 11. platovej triedy ako pedagogický zamestnanec s 1. kvalifikačnou skúškou. Podľa §61 ods. 7 zákona 317/2009 platí nasledovné: "Pedagogický zamestnanec, ktorý má najmenej päť rokov pedagogickej praxe a vykonal I. kvalifikačnú skúšku alebo získal jej náhradu podľa doterajších predpisov, sa od 1. novembra 2009 považuje za pedagogického zamestnanca s 1. atestáciou v súlade s § 49 ods. 7." Z uvedeného vyplýva, že dnes patríte do 11. platovej triedy ako pedagogický zamestnanec s 1. atestáciou.

Mgr. Ivan Dudáš, viceprezident SKU

Thumbs up +1 Thumbs down

3

Pozdravujem, chcem si niečo ujasniť - či chápem zákon č. 317/2009správne: tiež mám ukončené rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky. Ukončila som ho v 2008 roku a mám aj požadovanú prax. Podám si u riditeľa žiadosť o pridelenie 60 kreditov za toto štúdium a po jeho súhlasnom vyjadrení mám tých pár percent k platu a to nie na 7 rokov, ale stále? A ešte otázočka: Môžem si podať žiadosť už teraz, alebo až od 1.1.2012?
Strácam sa v tom, tak ĎAKUJEM za ujasnenie!

Naposledy upravil: janavl (2011-11-30 22:20:31)

Thumbs up Thumbs down

Dobrý deň. Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc. V roku 1993 som ukončila FF UPJŠ v Prešove aprobáciu Uj-Dej. V roku 2000 som absolvovala špecializačné inovačné štúdium Podpora zdravia s tým, že nám bolo oznámené, že ide o 1. kvalifikačnú skúšku. V septembri 2009 som začala študovať rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky, ktoré som ukončila v auguste t.r. Aj po jeho absolvovaní som od septembra opäť zaradená v 9. platovej triede  (2.platový stupeň) medzi začínajúcimi učiteľmi. Vedenie nám tvrdí, že pre nás 10. platová trieda neexistuje a že si máme do konca decembra podať žiadosť na uznanie kreditov. Mám vyše 13 rokov pedagogickej praxe a učím na súkromnej špeciálnej základnej škole. Ďakujem za odpoveď.

Thumbs up Thumbs down

5

Dobrý deň, ja mám otázku takúto: mám 1 1/2 roka praxe ako školský špeciálny pedagóg. Ak sa prihlásim na rigorózne konanie v svojom odbore získam tiež 60 kreditov, aj ked ešte nespĺňam podmienku 3 roky pedagogickej alebo odbornej praxe? Tiež ma zaujíma, či sa to bude brať ako 1. atestácia. Momentálne som v 9. triede ako začínajúci odborný zamestnanec. Ďakujem za skorú odpoveď.

Thumbs up Thumbs down

6

dobry vecer mam jednu otazocku. mam vystudovanu informatiku, bakalara mam programovanie-informatik a Mgr. mam ucitel informatiky. chcem sa opytat ci si mozem rozsirit predmety. zatial som neucila som na materskej. ake mam moznosti? lebo pri jednom predmete mi to na plny nebude stacit. vopred dakujem

Thumbs up Thumbs down

7

janavl napísal(a):

Pozdravujem, chcem si niečo ujasniť - či chápem zákon č. 317/2009správne: tiež mám ukončené rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky. Ukončila som ho v 2008 roku a mám aj požadovanú prax. Podám si u riditeľa žiadosť o pridelenie 60 kreditov za toto štúdium a po jeho súhlasnom vyjadrení mám tých pár percent k platu a to nie na 7 rokov, ale stále? A ešte otázočka: Môžem si podať žiadosť už teraz, alebo až od 1.1.2012?
Strácam sa v tom, tak ĎAKUJEM za ujasnenie!

Ospravedlňujem sa, že odpovedám až teraz, ale okolo novely zákona 317/2009 bol veľký chaos, tak som sa radšej rozhodol počkať na moment, kedy vydá ministerstvo nejaké usmernenie. Pre Vás však jednoznačne platí, že špeciálna pedagogika nepatrí medzi rozširujúce štúdiá podľa zákona 390/2009 § 8a. Najlepšie to vystihuje v tomto paragrafe ods. 3. Je mi ľúto, ale za toto štúdium Vám kredity pridelené nebudú, aj keď by som Vám ich ja osobne doprial.

Thumbs up Thumbs down

8

Alena Ficiková napísal(a):

Dobrý deň. Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc. V roku 1993 som ukončila FF UPJŠ v Prešove aprobáciu Uj-Dej. V roku 2000 som absolvovala špecializačné inovačné štúdium Podpora zdravia s tým, že nám bolo oznámené, že ide o 1. kvalifikačnú skúšku. V septembri 2009 som začala študovať rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky, ktoré som ukončila v auguste t.r. Aj po jeho absolvovaní som od septembra opäť zaradená v 9. platovej triede  (2.platový stupeň) medzi začínajúcimi učiteľmi. Vedenie nám tvrdí, že pre nás 10. platová trieda neexistuje a že si máme do konca decembra podať žiadosť na uznanie kreditov. Mám vyše 13 rokov pedagogickej praxe a učím na súkromnej špeciálnej základnej škole. Ďakujem za odpoveď.

V tejto problematike nie som príliš doma, preto by som Vám odporúčal obrátiť sa priamo na ministerstvo školstva. Napíšte mail pani Belešovej, ktorá je riaditeľkou personálneho odboru a týmito vecami sa zaoberá. Jej mail: jarmila.belesova@minedu.sk

Thumbs up +1 Thumbs down

9

yanulienocka napísal(a):

Dobrý deň, ja mám otázku takúto: mám 1 1/2 roka praxe ako školský špeciálny pedagóg. Ak sa prihlásim na rigorózne konanie v svojom odbore získam tiež 60 kreditov, aj ked ešte nespĺňam podmienku 3 roky pedagogickej alebo odbornej praxe? Tiež ma zaujíma, či sa to bude brať ako 1. atestácia. Momentálne som v 9. triede ako začínajúci odborný zamestnanec. Ďakujem za skorú odpoveď.

60 kreditov za úspešne absolvovanú rigoróznu skúšku Vám pridelia až vtedy, keď budete mať za sebou 3 roky praxe. Ako 1. atestácia sa to už neberie.

Thumbs up Thumbs down

10

lubuska22 napísal(a):

dobry vecer mam jednu otazocku. mam vystudovanu informatiku, bakalara mam programovanie-informatik a Mgr. mam ucitel informatiky. chcem sa opytat ci si mozem rozsirit predmety. zatial som neucila som na materskej. ake mam moznosti? lebo pri jednom predmete mi to na plny nebude stacit. vopred dakujem

Predpokladám, že magisterské štúdium informatiky ste absolvovali na škole pedagogického smeru. Zrejme iný predmet vyštudovaný nemáte. Ak na základe svojho štúdia spĺňate kvalifikačné predpoklady na odborné vyučovanie informatiky a nepotrebujete si dopĺňať pedagogické vzdelanie, môžete absolvovať hocijaké rozširujúce štúdium pre ďalší aprobačný predmet na hociktorej vysokej škole. Možnosti máte veľmi široké. Treba si pozrieť stránky vysokých škôl, zistiť, aké rozširujúce štúdium poskytujú, vybrať Vám vyhovujúci predmet a študovať. Trvanie takéhoto štúdiá je rôzne a rovnako aj cena za takéto štúdium. Niektoré trvajú 2,5 roka, niektoré 3 roky. Cena je rôzna.

Thumbs up Thumbs down