1

Téma: Učiteľ a zdravie

Otázkou duševného zdravia učiteľov je potrebné zaoberať sa z toho dôvodu, že učitelia sú vystavení vysokej pracovnej záťaži. Táto pracovná záťaž ohrozuje duševné a somatické zdravie učiteľov, ktoré sa následne odráža v kontexte zdravia detí. Neodmysliteľnou skutočnosťou je fakt, že učiteľ vyvoláva a ovplyvňuje atmosféru v triede a tým priamo pôsobí na dieťa - žiaka, čo môže pozitívne alebo negatívne podporovať osobnostný vývin , jeho vzťah k škole a k vzdelaniu. Učiteľ má byť sprostredkovateľom výchovy zdravej a harmonicky rozvinutej osobnosti, čo môže dosiahnuť iba v prípade, ak sám disponuje duševným zdravím.

Thumbs up Thumbs down

2

Re: Učiteľ a zdravie

Na tému - slovenský učiteľ a jeho postavenie som už napísala veľa. Svoje "učiteľské srdce" som si  otvorila v príspevku, ktorý uverejnili aj učiteľské noviny a nejasné stanovisko mi v ňom dal aj sám pán poradca ministra školstva - chvalabohu dnes už exministra... pretože učiteľské noviny číta len málo učiteľov - čo samozrejme chápem - využívam nový priestor v tejto  rubrike a svoj  príspevok vám ešte raz dávam do pozornosti. Viem, že je rozsiahly -  tak, ako sú rozsiahle i naše nepochopené otázky a problémy. Marta Bartovičová

Naposledy upravil: Marta (2010-08-24 21:46:15)

Thumbs up Thumbs down

3

Hovorme teda v širšom - o otázke zdravia učiteľa a problémoch, ktorých riešenie, resp. neriešenie so sebou prináša zhoršenie jeho zdravotného stavu. Uvedený link je odozvou na štúdiu o zdraví učiteľov v Petržalke...

Naposledy upravil: Antek (2010-12-19 19:24:44)

Thumbs up Thumbs down

4

Konečne  by sa tým už mali kompetentní vážne zaoberať !!!
A hlavne učiteľia by si mali konečne uvedomiť o čo ide!

Thumbs up Thumbs down

5

hup napísal(a):

Konečne  by sa tým už mali kompetentní vážne zaoberať !!!

Nik sa tým zaoberať nebude, lebo to nikoho nezaujíma. Musíme sa tým zaoberať my sami, hovoriť o tom, písať o tom, lebo o učiteľoch vo všeobecnosti existujú veľmi mylné predstavy. Na malej dedine vám závidia aj nos medzi očami, ale veru, často niet čo...

Thumbs up Thumbs down

Prosim vas pekne, preco a o com sa tu stale bavime a snazime sa veci posuvat ???

Ved po desiatich rokoch praxe mam v jednom kuse mesacne okolo 420 eur a este sa mam zvysovat svoju kvalifikaciu, platit a cestovat na vlastne naklady, aby som uspokojoval ministerske vymysly???

Priatelia, toto nie je na ziadne debaty, toto je na okamzity strajk, ale PORIADNY, nekompromisny a tvrdy!!!!!!!

Ked uz suseda robi upratovacku za 500 eur...,,, bud strajk alebo bohuzial odchod a prenechavam skolstvo dochodcom !!!!

Bez urazky, nie som motivovany...

Kolegovia, preberme sa uz konecne, lebo tento nas finacny status je bohapusty vysmech vzdelaniu a pedagogickej obci,
ktora postupne straca pravo aj nadej na priemernu zivotnu uroven...

DO STRAJKU!!!

Thumbs up Thumbs down

7

Ja nechcem stále pôsobiť ako pesimista...  Všade mi to vyčítajú. A naozaj nie som smile
Naozaj sa treba prebrať. Ale ako by to dopadlo? keby bol štrajk?  Tých 10%, čo by sa zúčastnilo, nás asi nevytrhne. Nespôsobilo by to žiadnu slávu... A bodaj by som sa mýlila. Dúfam, že nie v tom, žeby to nebolo ani tých 10% ... Samozrejme, ja tam budem  smile  je to len reálny pohľad na stav nášho školstva a zloženie učiteľských zborov...

Thumbs up Thumbs down

8

V televízii a kinách je pár filmov o zázračných učiteľov -- napríklad "skutočný príbeh" o charizmatickom drsňákovi, ktorý príde do černošského ghetta plného vrahúňov, ale o pár týždňov ho už žiaci bezhranične milujú, šprtajú z učebníc, a na záver niektorý z nich vyhrá nejakú významnú súťaž a celá škola to oslavuje. Potom si to pozrie niekto, kto si celkom neuvedomuje rozdiel medzi fantáziou a realitou a dáva to učiteľom za vzor.

Chcelo by to film, ktorý vystihuje prácu reálneho učiteľa. Záťaž, papiere, neustále sa meniace predpisy, nespratných žiakov, voči ktorým nemožno zakročiť, lebo rodičia majú postavenie a známosti, nedostatok peňazí a voľného času... a na konci filmu žiaden happyend, akurát pôvodne rozžiarený optimista premenený v neurotickú trosku, na ktorú okoloidúci ukazujú prstom a hovoria "učitelia by mali chodiť na nejaké psychotesty, nechcel by som, aby takýto učil moje deti". A na záver filmu výpis rôznych nezmyselných projektov, na ktoré sa medzičasom míňali miliardy z rozpočtu školstva. Lenže film s takýmto scenárom by asi veľké tržby neurobil.

Mnohé z toho, čo ľuďom na učiteľoch prekáža (predstavte si klasický obraz vystresovanej neurotickej učiteľky) je vlastne produktom školstva. Je to zdraviu nevyhovujúce pracovné prostredie.

Thumbs up +1 Thumbs down

9

Zdravie učiteľa, či fyzické či psychické je v našom školstve terra incognita. Vôbec sa nezohľadňuje, že učiteľ pracuje v maximálne stresujúcom prostredí, pričom tých stresorov je hneď niekoľko - dennodenné problémy so žiakmi, s rodičmi žiakov, s tlakmi zo strany vedenia , hluk, práca typu - zazvoní - ideš, ak má dozor, nemá ani minútku voľna na oddych a iné .
Každý deň si namáha hlasivky, zrak a ničí si chrbticu - pri sedení za počítačom, pri opravách zošitov, pri písaní príprav. To nehovorím o strese pri výletoch, exkurziách a podobných akciách. V dnešných dňoch je už bežné, že učiteľ musí čeliť slovnej ba dokonca fyzickej  agresii zo strany žiakov i rodičov.
Kým policajt a vojak má nárok na regeneráciu síl každý rok a zdarma, na čo má nárok slovenský učiteľ - na nič, len ohnúť chrbát a pracovať za smiešnu mzdu.
Každý učiteľ, ktorý sa odhodlá pracovať v súčasnom slovenskom školstve by mal mať nárok minimálne na 1 bezplatný rehabilitačný pobyt  za kalendárny rok v trvaní aspoň 2 týždňov, na  príspevok na okuliare /pokiaľ ich potrebuje/ každých 5 rokov,, možnosť dostať 1 rok plateného voľna, ktorý by mohol využiť na svoje ďalšie vzdelávanie, cestovanie, regeneráciu síl - ako prevencia proti vyhoreniu, bezplatné konzultácie s psychológom, finančný príspevok na návštevu plavárne, welness, fitnes , masáží a iných rehabilitačných zariadení. Myslím si, že tu je priestor aj pre školské odbory, aby k tomuto problému iniciovali rokovanie s MŠ.

Thumbs up Thumbs down